A może Wy polecicie jakieś Wasze najlepsze restauracje na Kaszubach?
Zbliża się niedziela a Wy poszukujecie wyjątkowej, kaszubskiej restauracji serwującej pyszne, domowe obiady? Niedzielny obiad dla całej rodziny pizza, schabowy, grill a może dania z gęsiny? Nie od dzisiaj wiadomo, że kuchnia kaszubska słynie ze znakomitych dań podanych z gęsi. Sprawdźmy czego możemy się spodziewać i co do zaoferowania będą miały wybrane przez nas restauracje.
Kilka zdań na temat wyjątkowej kuchni kaszubskiej ...
Kuchnia kaszubska jest wyjątkowa ze względu na swoje korzenie, które sięgają głęboko tradycji i kultury regionu Kaszub. Charakteryzuje się bogactwem smaków, opartych na lokalnych produktach, takich jak ryby słodkowodne, dziczyzna, grzyby i jagody. Jest to kuchnia, która doskonale łączy prostotę z niezwykłym bogactwem naturalnych składników, dostępnych w lasach, jeziorach i na polach Kaszub.Nie tylko gęsina na Świętego Marcina.
Regionalne kaszubskie restauracje swoje dania z gęsiny polecają nie tylko w trakcie przypadającego na 11 listopada czyli Narodowe Święto Niepodległości ale częściej ponieważ w wielu miejscach można kupić w dowolnej chwili. Dla poszukiwaczy dobrego smaku można wymienić kilka z nich tak, aby ułatwić znalezienie tej najlepszej i wyjątkowej regionalnej kaszubskiej restauracji.Znane restauracje na Kaszubach serwujące dania gęsiny ale nie tylko w okolicach Kartuz, Żukowa, Kościerzyny.
1. Restauracja Mùlk w Miszewku oferuje swoim gościom niezapomniane
doświadczenia kulinarne, bazujące na najlepszych, lokalnych produktach
Kaszub. Znajdująca się w sercu malowniczej przyrody, zachęca ciepłą
atmosferą i nowoczesnym wnętrzem, które idealnie komponuje się z
tradycyjnymi akcentami regionu. Menu pełne jest kreatywnych dań, które
łączą w sobie smaki znane z kaszubskiej kuchni z nowoczesnym podejściem
do gotowania. Restauracja stawia na jakość i oryginalność, oferując
posiłki, które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Mùlk
to miejsce, gdzie każda wizyta staje się okazją do odkrywania głębi
kaszubskiej tradycji kulinarnej, wpisanej w nowoczesne ramy gastronomii.
Menu Mulk kładzie duży nacisk na regionalne produkty i tradycyjne
przepisy, wzbogacając je nowoczesnymi akcentami. Dania z gęsiny są
przykładem, jak lokalne składniki mogą być podstawą wyrafinowanych i
smakowitych potraw. Danie z gęsiny: kaszubska czernina na gęsinie, pikantny gulasz z gęsich żołądków, pierogi z kaszubską gęsiną dostępny jest również lekko pikantny sos gęsiowy.
Hotel Mulk Miszewko zapewnia swoim gościom komfortowe i przytulne
pokoje, każdy z nich wyposażony jest w telewizor, własną łazienkę z
umywalką, WC i natryskiem, a także niezbędne ręczniki i środki higieny
osobistej. Goście mogą korzystać z dodatkowych udogodnień, takich jak
sauna, bilard oraz możliwość skorzystania z gabinetu SPA po
wcześniejszym umówieniu. Hotel oferuje bezpłatny dostęp do Wi-Fi oraz
parking samochodowy, co czyni go wygodnym wyborem zarówno dla
podróżujących służbowo, jak i turystów. Więcej informacji na temat restauracji oraz noclegów w Hotelu Mulk w Miszewku można znaleźć w artykule.
2. Schabowy Raz w Babim Dole - restauracja po kuchennych rewolucjach przeprowadzonych przez Magdę Gessler. Restauracja "Schabowy Raz" w Babim Dole to popularne miejsce, które
zdobyło uznanie dzięki swojemu skupieniu na klasycznych polskich
daniach, z naciskiem na tradycyjny schabowy. Lokal jest znany z tego, że
serwuje schabowego przygotowanego według tradycyjnej receptury, co
przyciąga wielu miłośników polskiej kuchni. Restauracja cieszy się dobrą
opinią za sprawą jakości serwowanych potraw, przyjaznej atmosfery oraz
obsługi, która dba o to, aby każdy gość czuł się tam mile widziany.
Serwowane dania w Restauracji Schabowy Raz to kaczko-gęś. Potrawa "kaczko-gęś", znana również jako mularda, jest hybrydą kaczora
rasy Pekin i kaczki Piżmowej. Ta niezwykła mieszanka genetyczna daje
mięso, które jest cenione za jego wyjątkowe właściwości kulinarne.
Mulardy są produkowane głównie na mięso i foie gras, ze względu na ich
dużą wątrobę, która jest delikatniejsza i większa niż w przypadku
zwykłej kaczki. Mięso mulardy charakteryzuje się cienką skórą i małą
ilością tłuszczu, jest delikatne i kruche po upieczeniu, co odróżnia je
od mięsa kurczaka czy indyka.
Czas na podsumowanie ...
Aby dowiedzieć się więcej szczegółów o powyższych regionalnych "jadłodajniach" musimy udać się w turnee w okolice Kartuz i Żukowa oraz Kościerzyny. Na szczęście nie będzie to dla nas żadnym problemem gdyż nasze miejsce zamieszkania to Trójmiasto. Przetestujemy najlepsze dania serwowane w tych knajpach. A więc do dzieła!
Doskonale już wiemy, że kuchnia kaszubska cieszy się uznaniem nie tylko ze względu na smak, ale
również za sprawą umiejętności łączenia tradycji z nowoczesnością, co
widać w kreatywnym podejściu kaszubskich restauratorów. To kuchnia,
która zaskakuje, edukuje i zachwyca, stanowiąc nieodłączny element
kultury i dziedzictwa Kaszub.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz